Ortignola Swimming Centre

The project by TECO+partners for the new swimming centre of Imola in Via Ortignola has the appearance of a pure, compact volume that imposes itself as a recognizable fulcrum for the renewal of the area.
This urban building, strictly related to its site, is conceived and organized to offer a meeting place for the community. For this reason, a small but inviting external square has been designed where green and paved areas alternate in a pattern emphasized by the cement kerbs reflecting the orientations of the building itself.
The white building envelope is broken by deep slits that cut across the volume, bringing light to the interior of the swimming pools.
Protruding from the principal volume, with its white plastered walls, are two shorter volumes covered with wooden slats.
The structure is divided over two levels. On the ground floor is the pools room (25×12.5 swimming bath, water fitness bath and recreational bath with jets of hot water), which has a large window looking onto the garden. On the lower level are two gymnasiums and the wellness zone.
The project, in line with its public role, reconciles aesthetic aspects with reduction of consumption and running costs. The location and orientation of the building in the area, in accordance with the principles of bio-climatic building, permit maximum energy savings and user wellbeing

Location
Imola (BO), Italy

Year
2014

Area
3,060 sqm

Design team
Carlo Rotellini, Giulia Gallerani, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Andrea Talevi, Roberto Belloni, Patrizio Chiavarini, Chiara Utili.

Client
Municipality of Imola

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

Ortignola Swimming Centre

The project by TECO+partners for the new swimming centre of Imola in Via Ortignola has the appearance of a pure, compact volume that imposes itself as a recognizable fulcrum for the renewal of the area.
This urban building, strictly related to its site, is conceived and organized to offer a meeting place for the community.

For this reason, a small but inviting external square has been designed where green and paved areas alternate in a pattern emphasized by the cement kerbs reflecting the orientations of the building itself.
The white building envelope is broken by deep slits that cut across the volume, bringing light to the interior of the swimming pools.
Protruding from the principal volume, with its white plastered walls, are two shorter volumes covered with wooden slats.
The structure is divided over two levels. On the ground floor is the pools room (25×12.5 swimming bath, water fitness bath and recreational bath with jets of hot water), which has a large window looking onto the garden. On the lower level are two gymnasiums and the wellness zone.
The project, in line with its public role, reconciles aesthetic aspects with reduction of consumption and running costs. The location and orientation of the building in the area, in accordance with the principles of bio-climatic building, permit maximum energy savings and user wellbeing

Location
Imola (BO), Italy

Year
2014

Area
3,060 sqm

Design team
Carlo Rotellini, Giulia Gallerani, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Andrea Talevi, Roberto Belloni, Patrizio Chiavarini, Chiara Utili.

Client
Municipality of Imola

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

Ortignola Swimming Centre

The project by TECO+partners for the new swimming centre of Imola in Via Ortignola has the appearance of a pure, compact volume that imposes itself as a recognizable fulcrum for the renewal of the area.
This urban building, strictly related to its site, is conceived and organized to offer a meeting place for the community. For this reason, a small but inviting external square has been designed where green and paved areas alternate in a pattern emphasized by the cement kerbs reflecting the orientations of the building itself.
The white building envelope is broken by deep slits that cut across the volume, bringing light to the interior of the swimming pools.
Protruding from the principal volume, with its white plastered walls, are two shorter volumes covered with wooden slats.
The structure is divided over two levels. On the ground floor is the pools room (25×12.5 swimming bath, water fitness bath and recreational bath with jets of hot water), which has a large window looking onto the garden. On the lower level are two gymnasiums and the wellness zone.
The project, in line with its public role, reconciles aesthetic aspects with reduction of consumption and running costs. The location and orientation of the building in the area, in accordance with the principles of bio-climatic building, permit maximum energy savings and user wellbeing

Location
Imola (BO), Italy

Year
2014

Area
3,060 sqm

Design team
Carlo Rotellini, Giulia Gallerani, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Andrea Talevi, Roberto Belloni, Patrizio Chiavarini, Chiara Utili.

Client
Municipality of Imola

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

Ortignola Swimming Centre

The project by TECO+partners for the new swimming centre of Imola in Via Ortignola has the appearance of a pure, compact volume that imposes itself as a recognizable fulcrum for the renewal of the area.
This urban building, strictly related to its site, is conceived and organized to offer a meeting place for the community.

For this reason, a small but inviting external square has been designed where green and paved areas alternate in a pattern emphasized by the cement kerbs reflecting the orientations of the building itself.
The white building envelope is broken by deep slits that cut across the volume, bringing light to the interior of the swimming pools.
Protruding from the principal volume, with its white plastered walls, are two shorter volumes covered with wooden slats.
The structure is divided over two levels. On the ground floor is the pools room (25×12.5 swimming bath, water fitness bath and recreational bath with jets of hot water), which has a large window looking onto the garden. On the lower level are two gymnasiums and the wellness zone.
The project, in line with its public role, reconciles aesthetic aspects with reduction of consumption and running costs. The location and orientation of the building in the area, in accordance with the principles of bio-climatic building, permit maximum energy savings and user wellbeing

Location
Imola (BO), Italy

Year
2014

Area
3,060 sqm

Design team
Carlo Rotellini, Giulia Gallerani, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Andrea Talevi, Roberto Belloni, Patrizio Chiavarini, Chiara Utili.

Client
Municipality of Imola

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

Go back
Go back