High school of Isola Vicentina

The school designed by Teco+Partners rises in the new urban expansion area of Isola Vicentina in the zone of Vallorcola. It is surrounded by green and looks directly onto the last western foothills of the Lessini Mountains.
The building is characterized by the dynamic profile of the great sloping roof. This has a curving development, both lengthwise and transversally, that relates it to the natural forms of the hills and the surrounding landscape. It is further notable for the contrast created by the simple, geometrical volumes of the buildings housing the schoolrooms.
The decision to construct the roof in post-tensioned reinforced concrete permits a span of 15m and an external overhang of 6m, with minimum thickness of the ceiling and without the use of beams.
All the functional spaces of the school start from the great central hall, a space of great impact and fascination on account of the double height of the building volume, the intense luminosity provided by the large windows, the oblique progress of the ceiling and the circular form of the skylights.
Four blocks, housing the classrooms, the common spaces, the administrative offices and the service rooms, are spread out crosswise, converging at the central node, a sort of gallery that visually links all the spaces with each other and with the natural environment surrounding the school building.
The school has been designed to optimize energy consumption. The construction system in autoclaved aerated concrete renders the building ecocompatible and ecological thanks to the use of completely natural raw materials.

Location
Isola Vicentina (VC), Italy

Year
2011

Area
2,870 sqm

Design team
Luigi Benatti, Luca Jop, Massimo Savini

Client
Municipality of Isola Vicentina

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

High school of Isola Vicentina

The school designed by Teco+Partners rises in the new urban expansion area of Isola Vicentina in the zone of Vallorcola. It is surrounded by green and looks directly onto the last western foothills of the Lessini Mountains.
The building is characterized by the dynamic profile of the great sloping roof. This has a curving development, both lengthwise and transversally, that relates it to the natural forms of the hills and the surrounding landscape.

It is further notable for the contrast created by the simple, geometrical volumes of the buildings housing the schoolrooms.
The decision to construct the roof in post-tensioned reinforced concrete permits a span of 15m and an external overhang of 6m, with minimum thickness of the ceiling and without the use of beams.
All the functional spaces of the school start from the great central hall, a space of great impact and fascination on account of the double height of the building volume, the intense luminosity provided by the large windows, the oblique progress of the ceiling and the circular form of the skylights.
Four blocks, housing the classrooms, the common spaces, the administrative offices and the service rooms, are spread out crosswise, converging at the central node, a sort of gallery that visually links all the spaces with each other and with the natural environment surrounding the school building.
The school has been designed to optimize energy consumption. The construction system in autoclaved aerated concrete renders the building ecocompatible and ecological thanks to the use of completely natural raw materials.

Location
Isola Vicentina (VC), Italy

Year
2011

Area
2,870 sqm

Design team
Luigi Benatti, Luca Jop, Massimo Savini

Client
Municipality of Isola Vicentina

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

High school of Isola Vicentina

The school designed by Teco+Partners rises in the new urban expansion area of Isola Vicentina in the zone of Vallorcola. It is surrounded by green and looks directly onto the last western foothills of the Lessini Mountains.
The building is characterized by the dynamic profile of the great sloping roof. This has a curving development, both lengthwise and transversally, that relates it to the natural forms of the hills and the surrounding landscape. It is further notable for the contrast created by the simple, geometrical volumes of the buildings housing the schoolrooms.
The decision to construct the roof in post-tensioned reinforced concrete permits a span of 15m and an external overhang of 6m, with minimum thickness of the ceiling and without the use of beams.
All the functional spaces of the school start from the great central hall, a space of great impact and fascination on account of the double height of the building volume, the intense luminosity provided by the large windows, the oblique progress of the ceiling and the circular form of the skylights.
Four blocks, housing the classrooms, the common spaces, the administrative offices and the service rooms, are spread out crosswise, converging at the central node, a sort of gallery that visually links all the spaces with each other and with the natural environment surrounding the school building.
The school has been designed to optimize energy consumption. The construction system in autoclaved aerated concrete renders the building ecocompatible and ecological thanks to the use of completely natural raw materials.

Location
Isola Vicentina (VC), Italy

Year
2011

Area
2,870 sqm

Design team
Luigi Benatti, Luca Jop, Massimo Savini

Client
Municipality of Isola Vicentina

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

High school of Isola Vicentina

The school designed by Teco+Partners rises in the new urban expansion area of Isola Vicentina in the zone of Vallorcola. It is surrounded by green and looks directly onto the last western foothills of the Lessini Mountains.
The building is characterized by the dynamic profile of the great sloping roof. This has a curving development, both lengthwise and transversally, that relates it to the natural forms of the hills and the surrounding landscape.

It is further notable for the contrast created by the simple, geometrical volumes of the buildings housing the schoolrooms.
The decision to construct the roof in post-tensioned reinforced concrete permits a span of 15m and an external overhang of 6m, with minimum thickness of the ceiling and without the use of beams.
All the functional spaces of the school start from the great central hall, a space of great impact and fascination on account of the double height of the building volume, the intense luminosity provided by the large windows, the oblique progress of the ceiling and the circular form of the skylights.
Four blocks, housing the classrooms, the common spaces, the administrative offices and the service rooms, are spread out crosswise, converging at the central node, a sort of gallery that visually links all the spaces with each other and with the natural environment surrounding the school building.
The school has been designed to optimize energy consumption. The construction system in autoclaved aerated concrete renders the building ecocompatible and ecological thanks to the use of completely natural raw materials.

Location
Isola Vicentina (VC), Italy

Year
2011

Area
2,870 sqm

Design team
Luigi Benatti, Luca Jop, Massimo Savini

Client
Municipality of Isola Vicentina

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

Go back
Go back