LB36

The project by TECO+partners reinterprets in a contemporary key the residential typology of the upper-class area of Bologna, characterized by buildings from various periods, situated close to the first hills and not far from the city centre.
The project envisages the demolition of a construction of little value and the creation of a 5-storey building, divided into eight residential units, with private gardens on the first floor and ample terraces on the higher storeys, genuine extensions of the domestic environment.
The building lot is between two streets. One, towards the south, is wider and has heavier traffic. The other is narrower and has one-way traffic. The compositional matrix of the project plays on the contrast between the prospects, the two principal façades being characterized by their different functions. The day rooms are to the south, with broad terraced spaces, overhanging balconies and alucobond cladding. The night zones are to the north, with a façade closed by smaller windows and more restricted balconies. The design of the parapets has been studied to give the façades a special vibration that causes the solids of the parapets to stand out against a darker, less illuminated background. The effect confers a sort of suspension on the more external terraces that seem weightless, light, almost fluctuating. This lightness is indispensable to dissimulate as far as possible a bulky building volume, considerably extended over the external spaces and impending over the main road.
The interiors of the dwellings make use of a very vivid and intense natural illumination that displays the rooms according to a contemporary style of life, directly linked with the external spaces of the house. Large windows optimize the natural lighting of the rooms, emphasizing the strict relationship between the internal and external spaces.

Location
Bologna, Italy

Year
2020

Area
1,296 sqm

Design team
Luigi Benatti, Chiara Faggioli, Martina Iafrate, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Andrea Talevi, Roberto Belloni, Patrizio Chiavarini, Bruno Salesi, Francesca Salesi.

Client
Aedes Srl

Status
In progress

LB36

The project by TECO+partners reinterprets in a contemporary key the residential typology of the upper-class area of Bologna, characterized by buildings from various periods, situated close to the first hills and not far from the city centre.
The project envisages the demolition of a construction of little value and the creation of a 5-storey building, divided into eight residential units, with private gardens on the first floor and ample terraces on the higher storeys, genuine extensions of the domestic environment.

The building lot is between two streets. One, towards the south, is wider and has heavier traffic. The other is narrower and has one-way traffic. The compositional matrix of the project plays on the contrast between the prospects, the two principal façades being characterized by their different functions. The day rooms are to the south, with broad terraced spaces, overhanging balconies and alucobond cladding. The night zones are to the north, with a façade closed by smaller windows and more restricted balconies. The design of the parapets has been studied to give the façades a special vibration that causes the solids of the parapets to stand out against a darker, less illuminated background. The effect confers a sort of suspension on the more external terraces that seem weightless, light, almost fluctuating. This lightness is indispensable to dissimulate as far as possible a bulky building volume, considerably extended over the external spaces and impending over the main road.
The interiors of the dwellings make use of a very vivid and intense natural illumination that displays the rooms according to a contemporary style of life, directly linked with the external spaces of the house. Large windows optimize the natural lighting of the rooms, emphasizing the strict relationship between the internal and external spaces.

Location
Bologna, Italy

Year
2020

Area
1,296 sqm

Design team
Luigi Benatti, Chiara Faggioli, Martina Iafrate, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Andrea Talevi, Roberto Belloni, Patrizio Chiavarini, Bruno Salesi, Francesca Salesi.

Client
Aedes Srl

Status
In progress

LB36

The project by TECO+partners reinterprets in a contemporary key the residential typology of the upper-class area of Bologna, characterized by buildings from various periods, situated close to the first hills and not far from the city centre.
The project envisages the demolition of a construction of little value and the creation of a 5-storey building, divided into eight residential units, with private gardens on the first floor and ample terraces on the higher storeys, genuine extensions of the domestic environment.
The building lot is between two streets. One, towards the south, is wider and has heavier traffic. The other is narrower and has one-way traffic. The compositional matrix of the project plays on the contrast between the prospects, the two principal façades being characterized by their different functions. The day rooms are to the south, with broad terraced spaces, overhanging balconies and alucobond cladding. The night zones are to the north, with a façade closed by smaller windows and more restricted balconies. The design of the parapets has been studied to give the façades a special vibration that causes the solids of the parapets to stand out against a darker, less illuminated background. The effect confers a sort of suspension on the more external terraces that seem weightless, light, almost fluctuating. This lightness is indispensable to dissimulate as far as possible a bulky building volume, considerably extended over the external spaces and impending over the main road.
The interiors of the dwellings make use of a very vivid and intense natural illumination that displays the rooms according to a contemporary style of life, directly linked with the external spaces of the house. Large windows optimize the natural lighting of the rooms, emphasizing the strict relationship between the internal and external spaces.

Location
Bologna, Italy

Year
2020

Area
1,296 sqm

Design team
Luigi Benatti, Chiara Faggioli, Martina Iafrate, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Andrea Talevi, Roberto Belloni, Patrizio Chiavarini, Bruno Salesi, Francesca Salesi.

Client
Aedes Srl

Status
In progress

LB36

The project by TECO+partners reinterprets in a contemporary key the residential typology of the upper-class area of Bologna, characterized by buildings from various periods, situated close to the first hills and not far from the city centre.
The project envisages the demolition of a construction of little value and the creation of a 5-storey building, divided into eight residential units, with private gardens on the first floor and ample terraces on the higher storeys, genuine extensions of the domestic environment.

The building lot is between two streets. One, towards the south, is wider and has heavier traffic. The other is narrower and has one-way traffic. The compositional matrix of the project plays on the contrast between the prospects, the two principal façades being characterized by their different functions. The day rooms are to the south, with broad terraced spaces, overhanging balconies and alucobond cladding. The night zones are to the north, with a façade closed by smaller windows and more restricted balconies. The design of the parapets has been studied to give the façades a special vibration that causes the solids of the parapets to stand out against a darker, less illuminated background. The effect confers a sort of suspension on the more external terraces that seem weightless, light, almost fluctuating. This lightness is indispensable to dissimulate as far as possible a bulky building volume, considerably extended over the external spaces and impending over the main road.
The interiors of the dwellings make use of a very vivid and intense natural illumination that displays the rooms according to a contemporary style of life, directly linked with the external spaces of the house. Large windows optimize the natural lighting of the rooms, emphasizing the strict relationship between the internal and external spaces.

Location
Bologna, Italy

Year
2020

Area
1,296 sqm

Design team
Luigi Benatti, Chiara Faggioli, Martina Iafrate, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Andrea Talevi, Roberto Belloni, Patrizio Chiavarini, Bruno Salesi, Francesca Salesi.

Client
Aedes Srl

Status
In progress

Go back
Go back