The new high school, Osio Sotto

The idea of the project for the new secondary school of Osio Sotto, situated inside a public park, derives from a dialogue with the surrounding natural context.
The entire façade is organized according to a pattern of horizontal lines with vertical slats. The texture composes a geometric game originating from the form of the windows and glazed surfaces, while the colour scheme of the finishings, in different shades of greens and reds, reflects the way the surrounding vegetation changes its tones and colours with the seasons. The different surfaces reflect the light in different ways, creating a lively rhythm on the façade and giving the building a mutable appearance.
The internal organization develops the theme of “functional convertibility”. The didactic spaces are disciplined by a basic modular pattern that allows strong integration between didactic needs, layout, structure and equipment, ensuring flexibility and adaptability both in terms of capacity and of different uses. All the classrooms open towards the external vegetation in a strict relationship with the surrounding context, the true protagonist of the rooms. The windows are both wide and tall, opening onto the park to capture the light and inviting the students to look towards the horizon that, from the first floor upwards, offers a spacious view.

Location
Osio Sotto (BG), Italy

Year
2018

Area
3,947 sqm

Design team
Luigi Benatti, Matteo Serradimigni, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Patrizio Chiavarini, Chiara Utili, Sergio Baisini.

Client
Municipality of Osio Sotto

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

The new high school, Osio Sotto

The idea of the project for the new secondary school of Osio Sotto, situated inside a public park, derives from a dialogue with the surrounding natural context.
The entire façade is organized according to a pattern of horizontal lines with vertical slats. The texture composes a geometric game originating from the form of the windows and glazed surfaces, while the colour scheme of the finishings, in different shades of greens and reds, reflects the way the surrounding vegetation changes its tones and colours with the seasons.

The different surfaces reflect the light in different ways, creating a lively rhythm on the façade and giving the building a mutable appearance.
The internal organization develops the theme of “functional convertibility”. The didactic spaces are disciplined by a basic modular pattern that allows strong integration between didactic needs, layout, structure and equipment, ensuring flexibility and adaptability both in terms of capacity and of different uses. All the classrooms open towards the external vegetation in a strict relationship with the surrounding context, the true protagonist of the rooms. The windows are both wide and tall, opening onto the park to capture the light and inviting the students to look towards the horizon that, from the first floor upwards, offers a spacious view.

Location
Osio Sotto (BG), Italy

Year
2018

Area
3,947 sqm

Design team
Luigi Benatti, Matteo Serradimigni, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Patrizio Chiavarini, Chiara Utili, Sergio Baisini.

Client
Municipality of Osio Sotto

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

The new high school, Osio Sotto

The idea of the project for the new secondary school of Osio Sotto, situated inside a public park, derives from a dialogue with the surrounding natural context.
The entire façade is organized according to a pattern of horizontal lines with vertical slats. The texture composes a geometric game originating from the form of the windows and glazed surfaces, while the colour scheme of the finishings, in different shades of greens and reds, reflects the way the surrounding vegetation changes its tones and colours with the seasons. The different surfaces reflect the light in different ways, creating a lively rhythm on the façade and giving the building a mutable appearance.
The internal organization develops the theme of “functional convertibility”. The didactic spaces are disciplined by a basic modular pattern that allows strong integration between didactic needs, layout, structure and equipment, ensuring flexibility and adaptability both in terms of capacity and of different uses. All the classrooms open towards the external vegetation in a strict relationship with the surrounding context, the true protagonist of the rooms. The windows are both wide and tall, opening onto the park to capture the light and inviting the students to look towards the horizon that, from the first floor upwards, offers a spacious view.

Location
Osio Sotto (BG), Italy

Year
2018

Area
3,947 sqm

Design team
Luigi Benatti, Matteo Serradimigni, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Patrizio Chiavarini, Chiara Utili, Sergio Baisini.

Client
Municipality of Osio Sotto

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

The new high school, Osio Sotto

The idea of the project for the new secondary school of Osio Sotto, situated inside a public park, derives from a dialogue with the surrounding natural context.
The entire façade is organized according to a pattern of horizontal lines with vertical slats. The texture composes a geometric game originating from the form of the windows and glazed surfaces, while the colour scheme of the finishings, in different shades of greens and reds, reflects the way the surrounding vegetation changes its tones and colours with the seasons.

The different surfaces reflect the light in different ways, creating a lively rhythm on the façade and giving the building a mutable appearance.
The internal organization develops the theme of “functional convertibility”. The didactic spaces are disciplined by a basic modular pattern that allows strong integration between didactic needs, layout, structure and equipment, ensuring flexibility and adaptability both in terms of capacity and of different uses. All the classrooms open towards the external vegetation in a strict relationship with the surrounding context, the true protagonist of the rooms. The windows are both wide and tall, opening onto the park to capture the light and inviting the students to look towards the horizon that, from the first floor upwards, offers a spacious view.

Location
Osio Sotto (BG), Italy

Year
2018

Area
3,947 sqm

Design team
Luigi Benatti, Matteo Serradimigni, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Patrizio Chiavarini, Chiara Utili, Sergio Baisini.

Client
Municipality of Osio Sotto

Status
Completed

Photo
Fabio Mantovani

Go back
Go back