Cambini swimming centre, Milan

The new Cambini swimming centre, in the Rottole zone of the north-eastern outskirts of Milan, was designed by TECO+partners as a place of sociality and integration, and as a tool for the requalification of the area.
The project may be described as an urban building created to reflect a specific relationship with its context. The architectural theme is developed through a principal volume containing the rooms with the pools.
Linked to this are three smaller volumes, of different dimensions, dedicated to the gymnasium, the bar and the changing rooms. A connecting space has the function of hosting the entrance hall on the eastern façade of the project, creating visual relationships between the parts of the structure.
Another connecting element is the portions of green inserted in the building, creating a strict relationship between the interior and the exterior.
The room with the pools has a large single window looking onto the lawn and contains two pools, 25 x 16.50 m and 16.50 x 8 m. The pattern of the lamellar beams of the roof lends rhythm to the large internal space. A skylight, running the entire length on the opposite side to the largest windows, gives light to the entire room. The colours have been studied to give users a sense of lightness and relaxation, emphasizing the clear colour of the water, which is the true protagonist of the space.

Location
Milano, Italy

Year
2012

Area
4,900 sqm

Design team
Carlo Rotellini, Luigi Benatti, Francesco Mariani, Elena Melegari, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Patrizio Chiavarini.

Client
Milano Sport s.r.l.

Status
In progress

Cambini swimming centre, Milan

The new Cambini swimming centre, in the Rottole zone of the north-eastern outskirts of Milan, was designed by TECO+partners as a place of sociality and integration, and as a tool for the requalification of the area.
The project may be described as an urban building created to reflect a specific relationship with its context. The architectural theme is developed through a principal volume containing the rooms with the pools.

Linked to this are three smaller volumes, of different dimensions, dedicated to the gymnasium, the bar and the changing rooms. A connecting space has the function of hosting the entrance hall on the eastern façade of the project, creating visual relationships between the parts of the structure.
Another connecting element is the portions of green inserted in the building, creating a strict relationship between the interior and the exterior.
The room with the pools has a large single window looking onto the lawn and contains two pools, 25 x 16.50 m and 16.50 x 8 m. The pattern of the lamellar beams of the roof lends rhythm to the large internal space. A skylight, running the entire length on the opposite side to the largest windows, gives light to the entire room. The colours have been studied to give users a sense of lightness and relaxation, emphasizing the clear colour of the water, which is the true protagonist of the space.

Location
Milano, Italy

Year
2012

Area
4,900 sqm

Design team
Carlo Rotellini, Luigi Benatti, Francesco Mariani, Elena Melegari, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Patrizio Chiavarini.

Client
Milano Sport s.r.l.

Status
In progress

Cambini swimming centre, Milan

The new Cambini swimming centre, in the Rottole zone of the north-eastern outskirts of Milan, was designed by TECO+partners as a place of sociality and integration, and as a tool for the requalification of the area.
The project may be described as an urban building created to reflect a specific relationship with its context. The architectural theme is developed through a principal volume containing the rooms with the pools.
Linked to this are three smaller volumes, of different dimensions, dedicated to the gymnasium, the bar and the changing rooms. A connecting space has the function of hosting the entrance hall on the eastern façade of the project, creating visual relationships between the parts of the structure.
Another connecting element is the portions of green inserted in the building, creating a strict relationship between the interior and the exterior.
The room with the pools has a large single window looking onto the lawn and contains two pools, 25 x 16.50 m and 16.50 x 8 m. The pattern of the lamellar beams of the roof lends rhythm to the large internal space. A skylight, running the entire length on the opposite side to the largest windows, gives light to the entire room. The colours have been studied to give users a sense of lightness and relaxation, emphasizing the clear colour of the water, which is the true protagonist of the space.

Location
Milano, Italy

Year
2012

Area
4,900 sqm

Design team
Carlo Rotellini, Luigi Benatti, Francesco Mariani, Elena Melegari, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Patrizio Chiavarini.

Client
Milano Sport s.r.l.

Status
In progress

Cambini swimming centre, Milan

The new Cambini swimming centre, in the Rottole zone of the north-eastern outskirts of Milan, was designed by TECO+partners as a place of sociality and integration, and as a tool for the requalification of the area.
The project may be described as an urban building created to reflect a specific relationship with its context. The architectural theme is developed through a principal volume containing the rooms with the pools.

Linked to this are three smaller volumes, of different dimensions, dedicated to the gymnasium, the bar and the changing rooms. A connecting space has the function of hosting the entrance hall on the eastern façade of the project, creating visual relationships between the parts of the structure.
Another connecting element is the portions of green inserted in the building, creating a strict relationship between the interior and the exterior.
The room with the pools has a large single window looking onto the lawn and contains two pools, 25 x 16.50 m and 16.50 x 8 m. The pattern of the lamellar beams of the roof lends rhythm to the large internal space. A skylight, running the entire length on the opposite side to the largest windows, gives light to the entire room. The colours have been studied to give users a sense of lightness and relaxation, emphasizing the clear colour of the water, which is the true protagonist of the space.

Location
Milano, Italy

Year
2012

Area
4,900 sqm

Design team
Carlo Rotellini, Luigi Benatti, Francesco Mariani, Elena Melegari, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Patrizio Chiavarini.

Client
Milano Sport s.r.l.

Status
In progress

Go back
Go back